Yazışmalı Satranç …


yazismali_satranccYazışmalı Satranç , dünya üzerinde masa başı satrancın karşılığı olan FIDE nin karşılığı ICCF (International Correspondence Chess Federation ) tarafından yönetilmektedir. FIDE ve ICCF karşılıklı olarak oyuncularını rating ve ünvan olarak tanımaktadırlar. Ülkeler ICCF’de ülke delegeleri tarafından temsil edilmektedir. Oyuncular ancak ülke delegeleri vasıtası ile ICCF ile temasa geçebilmektedir.

Yazışmalı satranç günümüzde posta, e-mail veya sunucular üzerinden oynanmaktadır. ICCF yazışmalı satrancı hızlandırmak ve günümüz şartlarına uygun hale getirmek için tamamen sunucular üzerinden satranca geçmeyi planlamaktadır. Çünkü posta idaresi çok yavaş bazı ülkeler yüzünden posta ile oynanan turnuvalarda bazı maçlar çok uzamaktadır. Günümüz şartlarında pek çok oyuncuya çok yavaş gelmektedir. E-mail satrançta ise zaman zaman mesajların kaybolması veya oyuncuların notasyon kayıtlarında hata yapması, yeni oyuncular için zaman tutma kavramının bazen kolay anlaşılamaması cazibesini kaybettirmektedir. Web Sunucular üzerinden oynanan maçlarda ise bu sorunların hiç biri olmamaktadır. Siz sadece ekranda hamlenizi yaparsınız, diğer bütün işlemleri (notasyon, zaman tutma vs.) server sizin için halleder. Dünya Şampiyonası finali hariç bütün turnuvalarda hem posta hem e-mail hem de sunucu bölümleri vardır, ancak ICCF uzun vadede tamamen sunuculara geçmeyi planlamaktadır.
Yazışmalı satranç masa başı ustaların ilgisini de çekmiştir. 2001-2004 yılları arasında şu anda son rating listesinde 1 numarada GM Ulf Anderson bulunmakta idi. Peter Leko Avrupa takım şampiyonasında Macar takımının 1.masasında oynamıştır. Rating listesinde pek çok FIDE GM, IM, FM bulunmaktadır.
top3
NASIL BAŞLAYABİLİRİZ ?

Yazışmalı satranç ICCF altında oynanmakla beraber başlamak için internette 3 tane site var. Bu sitelere katılım ücretsiz olduğu için yazışmalı satranç hakkında deneyim kazanmak için idealdirler. Bu siteler IECG, IECC ve CHESSMOON’dur.
1- ICCF
ICCF, Dünya Yazışmalı Satranç Federasyonu olarak resmi bir kimliğe sahiptir. Yazışmalı satrançta FIDE karşılığı olan ICCF dünya ve kıta şampiyonalarını düzenlemeye yetkili bütün ülkeler tarafından tanınan tek kurumdur. Dünya üzerinde tanınan unvanları ve rating puanlarını kazanabileceğiniz tek yer ICCF turnuvalarıdır. Turnuvalarda bir katılım ücreti vardır. ICCF altında yarışmaya başlamak için ilk yapmanız gereken şey ICCF web sitesine girip (http://www.iccf.com/) ICCF direct entry bölümünden ilk turnuvanıza kaydınızı yaptırmanızdır, ödemenizi kredi kartınızla yapabilirsiniz. Bu yöntem ile daha önce ICCF altında oynamamış iseniz maksimum 2 turnuvaya katılabilirsiniz. Eğer daha önce ICCF altında oynadınızsa veya 2 turnuvaya “direct entry” (Doğrudan Kayıt) yöntemi ile katıldıktan sonra başka turnuvalarla devam etmek isterseniz ICCF Türkiye delegesine başvurmanız gerekmektedir.

Katılabileceğiniz turnuva kategorileri: ICCF

A) Open Class       1800 elo ve altı oyuncular içindir.
B) High Class        1800-2200 elo arası oyuncular içindir.
C) Master Class   2200 elo ve üstü oyuncular içindir.

Bu turnuvalarda open class veya high class turnuvaları kazanan veya iki tane ikincilik alan oyuncular bir üst grupta oynamaya hak kazanırlar. Master Class turnuvalarda birincilik alan veya 2 tane ikincilik alan oyuncular kıta veya dünya şampiyonası yarı finallerine katılmaya hak kazanırlar.

Class turnuvalarının hiçbiri ünvan için norm vermemektedir. Ancak kıta şampiyonası ve dünya şampiyonası ayakları ile olimpiyatlar, Avrupa takım şampiyonası, ICCF cup ve özel turnuvalarda ünvan kazanabilirsiniz.

Ülkemizin özel durumu yüzünden (hem avrupa hemde asya bölgelerinde olduğumuzdan) Türk oyuncuları Asya-Afrika kıta şampiyonasında da oynayabilmektedir. Bu turnuvalara katılım ücretsizdir.

Bu turnuvalarda da oynamak için ICCF Türkiye delegesi ile temasa geçmeniz gerekmektedir.

Bu turnuvalara katılım başvurusu yaparken eğer rating dereceniz varsa bunun 200 puan üzerine denk gelen gruba başvurmanız daha doğrudur. Bunun sebebi yazışmalı satrançta masa başında olan yanlış varyant hatırlamak, çok kötü hamle oynamak(satranç körlüğü) veya zeitnot gibi problemlerin olmamasıdır. En büyük sorun rakibe yanlış hamle yazmak veya pozisyonu tahtaya yanlış dizip analiz yapmaktır.

Her sene 5-6 tane tematik turnuva başlamaktadır. Bu turnuvalar rating sistemine dahil değildir.

ICCF dünya şampiyonasına ilk defa 2001 yılında Chessbase ve NIC nakdi ve çeşitli ödüller koymuştur. Bu ödüller şu anda çok az olmakla beraber bir başlangıç olarak düşünülebilir. ICCF in sponsorlarla görüşmeleri devam etmektedir. Bu ödüller günümüzde artarak sürmektedir.

ICCF hakkında ayrıntılı bilgiye http://iccf.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

2- IECG (International Email Chess Group)
Tamamen profosyonelce yönetilen ancak katılım ücreti olmayan bir sitedir. Turnuvalarında oynamak için üye olmak yeterlidir. Yazışmalı satranca başlamak veya yazışmalı satrancı tanımak için ideal bir başlangıç yeridir. Her sene kendi IECG şampiyonasını düzenlemektedir. Kendi içinde çeşitli unvanlar dağıtmaktadır. Bu sitede pek çok GM ve IM oynamaktadır.

LSS-BannerZirvedeki oyuncuların hemen hemen hepsi ICCF oyuncularıdır. Her kategoride 4 ve 7 kişilik turnuvalar düzenlenmektedir. ICCF de olduğu gibi IECG de master class turnuva kazanan oyuncu IECG şampiyonasının yarı finallerinde oynamaya hak kazanmaktadır. Rating sistemi ICCF’ye çok yakındır. Her sene bu kulüpte de rating dışı tematik turnuvalar düzenlenmektedir. IECG sampiyonası finallerinde chessbase tarafından konulmuş çeşitli ödüller bulunmaktadır. Her türlü sorununuza çok kısa sürede cevap alabilirsiniz. Çok iyi işleyen bit forum sistemi vardır.

Daha detaylı bilgi için web sitesi aşağıdadır.

http://www.iecg.org/         http://www.chess-server.net/

3- CHESSMOON

Tamamen Türk emeği ile hazırlanan, İstanbul merkezli olup, Balıkesir’li oyuncularımızın da büyük katkısı olan bu site kullandığı Türkçe ile, sunduğu oyun olanakları ile büyük bir hizmet vermektedir. Kulüpler kendi turnuvalarını yaratabilmekte, kendi aralarında takım maçlarını organize edebilmekte, diğer 2 sitede olmayan satranç ligleri bulunmaktadır.

3 gün/Hamleden 60 güne kadar zaman aralığında kategorileri bulunan siteye üye olup hemen oyunlara başlamak mümkündür.chessmoon

Kullanılan rating sistemi her ne kadar resmiyet taşımasa bile oynanan bir oyun karşılığı ratingin artması veya azalması, sonuçların ciddiyetle ele alınmasını gerektirdiği için oyun gücünüzün gelişmesine katkı sağlamaktadır.

https://www.chessmoon.com/

9 Temmuz 2015 Perşembe tarihinde Haberler içinde yayınlandı ve olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin. Yorum yapın.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

Critical Dispatches

Follow me on Twitter and Instagram @RichyDispatch

Interesting Literature

A Library of Literary Interestingness

What's new

Updates on my research and expository papers, discussion of open problems, and other maths-related topics. By Terence Tao

BALIKESİR ve SATRANÇ

Balıkesir'de Satranç üzerine her şey burada !..

Umut SAYMAN'ın Satranç Blogu

Just another WordPress.com site

Matt on Not-WordPress

Stuff and things.

Balıkesir "Dahi Akademisinde" Satranç

SATRANÇ EĞİTİMİNDE LİDER !..

Balıkesir Satranç Okulu

Öğrenmek ve geliştirmek için ...

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Balıkesir Satranç Ligleri

Çocuklar ve Gençler Ligine ait herşey burada!..

%d blogcu bunu beğendi: